Skip to Content

Ukraina-keräys alkaa: yritykset auttamaan Ukrainaa talven yli

Ukrainalla on edessään kriittiset talvikuukaudet, jotka koettelevat myös kotirintamaa. EK käynnisti sisäministeriön kumppanina energiatuotannon laitteiden ja kaluston lahjakeräyksen ”Autetaan Ukraina talven yli”. Ek kutsuu koko suomalaista yrityskenttää mukaan lahjoittamaan.

70 prosenttia Ukrainan sähkön- ja lämmöntuotannosta on tuhottu. Seuraukset tuntuvat koko yhteiskunnassa – niin taloudessa kuin ihmisten arjessa. Siksi Elinkeinoelämän keskusliitto EK käynnistää sisäministeriön kumppanina lahjoituskeräyksen, jolla vastataan Ukrainan valtion hätähuutoon lämmityskauden lähestyessä.

Tavoitteena on saada suomalainen yrityskenttä laajasti mukaan lahjoittamaan energiantuotantoon ja sähköverkkoihin liittyviä laitteita ja kalustoa, joilla ukrainalaisia autetaan selviämään tulevasta talvesta.

Näin yritykset voivat osallistua lahjoituskampanjaan

Sisäministeriö vastaa yrityksiä koskevasta ohjeistuksesta sekä organisoi lahjoitusten viennin Ukrainaan ennen talvea. Sisäministeriö myös vastaa kuljetuskustannuksista.

Yritykset saavat toimintaohjeet alla olevan nettisivun kautta, mutta tässä prosessin kulku pääpiirteissään:

  • Lahjoittajayritys ottaa yhteyttä sisäministeriöön, josta se saa tietoa Ukrainan toivomasta energiantuotannon kalustosta ja laitteista. Yritys ilmoittaa ministeriölle, mitä kalustoa tai laitteita se voi toimittaa.
  • Sen jälkeen sisäministeriö käy Ukrainan viranomaisten kanssa tarvittavan yhteydenpidon, hoitaa dokumentaation ja järjestää kuljetuksen Huoltovarmuuskeskuksen kautta.
  • Huoltovarmuuskeskuksen sopimuskumppani on yhteydessä yritykseen sopiakseen materiaalien noudosta.

Edellisen kerran vastaava kampanja toteutettiin vajaat kaksi vuotta sitten koko Ukrainan laajuisten sähkökatkojen yhteydessä. Tuolloin Suomi ja suomalaisyritykset olivat koko EU:n suurin energialaitteiden lahjoittaja.

Keräystä koskevat tiedot ja yritysten ohjeet löytyvät sisäministeriön nettisivulta.

HUOM:
Laptops for Ukraine -keräyskampanja jatkuu yhä. Sisäministeriö välittää siis myös ICT-laitteiden lahjoituksia yrityksiltä. Lisätietoa saat tietoa täältä.

Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Back to Top