Skip to Content

Tutustu liiton johtokuntaan: Mika Nikula/Maskun Talotekniikkatiimi

Maskun Talotekniikkatiimin toimitusjohtaja Mika Nikula aloitti LVI-TU:n hallituksessa ja johtokunnassa vuonna 2017. Hän on toiminut varapuheenjohtajana 2019–2021 ja puheenjohtajana vuodesta 2022 alkaen. Mika on henkeen ja vereen LVI-mies, ja hän näkee johtokuntatyön vaikuttamisväylänä: liiton kautta hän pääsee seuraamaan alan ja koko rakentamisen muutosta aitiopaikalta ja tuomaan mukaan oman panoksensa.

Jollei itse pyri muuttamaan asioita, on turha arvostella vallitsevaa tilannetta.

Miksi LVI-/talotekniikka-ala?

Olen ollut LVI-alalla koko työurani yhtä kuukautta lukuun ottamatta. Aloitin kesätöissä Suomen LVI-Tukun varastossa. Isäni perustaessa oman putkiliikkeen siirryin sinne ensin kesätöihin ja lukion jälkeen jäin sille tielle.

Ikimuistoinen asia työurasi varrelta?

Olen urani varrella ollut mukana monissa mielenkiintoisissa projekteissa. Ehkä yksi mieleenpainuvimmista oli TYKS:n obduktiotilojen saneeraus: sen aikana sattui useampikin ikimuistoinen tapahtuma, esimerkiksi ruumiinavauspöytien muokkaamisen aikana yllättäen suoritettu ruumiinavaus.

Järjestöpuolella sävähdyttävien hetki oli, kun pääsin pitämään LVI-TU:n 100-vuotisjuhlien avauspuheen lokakuussa 2022.

LVI-TU:n rooli edunvalvojana työmarkkina-asioissa ja elinkeinopolitiikassa?

LVI-TU:n edunvalvontatyön keskiössä on jäsenten etujen valvominen työmarkkina-asioissa. Liiton rooli osana Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinatoimintaa onkin merkittävä osa suomalaista työmarkkinamaailmaa.

Alan merkityksen kasvaessa liiton elinkeinopoliittisen edunvalvonnan rooli lisääntyy entisestään. Yksi liiton elinkeinopoliittisen edunvalvonnan kärkiteemoista onkin taloteknisen urakoinnin aseman parantaminen. Tätä työtä tehdään LVI-TU:n ja STUL:n yhteisen Talotekniikkaliiton kautta.

Lähivuosien suurimmat haasteet LVI-alalla ja miten LVI-TU:n vastaa näihin haasteisiin?

Talotekniikan merkitys rakentamisessa ja rakennusten ylläpidossa kasvaa kiihtyvällä tahdilla: alan rooli ilmaston muutoksen hillitsemisessä ja vihreässä siirtymässä on merkittävä digitalisaation tuodessa oman mausteensa.

Jatkossa isona haasteena on osaavan työvoiman riittävyyden ja osaamisen tason varmistaminen. Entistä monimutkaisemmat järjestelmät vaativat monialaisempaa osaamista. Mehän emme rakenna vain putkia tai kanavia vaan olosuhteita asumiselle ja työskentelylle unohtamatta rakennusten hyvinvointia. Haasteeseen vastatakseen liitto käynnistikin viime vuonna LVI-Työelämäkumppanuusmallin, jossa on mukana kolmisenkymmentä oppilaitosta. Mallin tavoitteena on nimenomaan parantaa tutkintojen laatua ja kehittää työelämäyhteistyötä.

Lisäksi liiton on nostettava aktiivisesti esille LVI-tekniikan merkitys ihmisten ja rakennusten hyvinvoinnille. Ja kerrottava ihmisille alan mielenkiintoisista ja haastavista työtehtävistä ja siten vaikutettava alalle hakeutuvien määrään: tätä työtä liitto tekee mm. LVI-liittojen yhteisen vetovoimahankkeen kautta.

Työmarkkinatilanne ja odotukset työehtosopimusneuvotteluihin?

Suomen työmarkkinoiden on uudistuttava, jotta säilytämme kilpailukykymme. Nyt tehtävät muutokset olisi pitänyt toteuttaa jo aikaisemmin. Tulevat työehtosopimusneuvottelut ovat varmasti haastavat. Toivottavasti kuitenkin pystytään säilyttämään maltti ja rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuutta.

Mika Nikula puheenjohtaja/ Toimitusjohtaja, Maskun Talotekniikkatiimi Oy +358 50 9188 938 mika.nikula@talotekniikkatiimi.fi

Tutustu liiton johtokuntaan

Petri Valve/Cervi Talotekniikka

Cervi Talotekniikan toimitusjohtaja, varapuheenjohtaja Petri Valve on toiminut talotekniikka-alalla liki 40 vuotta. Petri näkee johtokuntatyön oivana mahdollisuutena hyödyntää sitä kokemusta alan parhaaksi. Mutta mikä tulee olemaan alan pullonkaula?

Lue juttu

Marko Holopainen/ Bravida

Bravidan toimitusjohtaja Marko Holopainen on toiminut LVI-TU:n johtokunnassa eri kausina, yhteensä kahdeksan vuotta. Johtokuntatyössä Markoa motivoi mahdollisuus olla ajan hermolla ja vaikuttaa LVI-toimialan kehitykseen. Mutta millainen tunnelma johtoryhmässä vallitsee?

Lue juttu

Heikki Kiiskilä/Kokkolan LVIS-Palvelu

Kokkolan LVIS-Palvelun toimitusjohtaja ja QMG:n aluejohtaja Heikki Kiiskilä on toiminut LVI-TU:n johtokunnassa vuodesta 2022 lähtien. Johtokuntatyöhön Heikkiä motivoi mahdollisuus vaikuttaa talotekniikka-alan kehitykseen sekä yhteistyö eri organisaatioista ja alueilta tulevien vaikuttajien kanssa. Mutta mikä on Heikin mielestä alan isoimpia haasteita?

Lue juttu

Katja Uusimaa/LVI-E. Uusimaa

LVI-E. Uusimaan toimitusjohtaja Katja Uusimaa aloitti LVI-TU:n johtokunnassa keväällä 2024. Johtokuntatyö on Katjan mielestä erinomainen näköala- ja vaikutuspaikka toimialaan ja sen kehitykseen. Mutta minkä Katja näkee yhdeksi liiton tärkeimmistä elinkeinopoliittisen edunvalvonnan teemoista?

Lue juttu
Back to Top