Skip to Content

Tutustu liiton johtokuntaan: Katja Uusimaa/LVI-E. Uusimaa

LVI-E. Uusimaan toimitusjohtaja Katja Uusimaa aloitti LVI-TU:n johtokunnassa keväällä 2024.  Johtokuntatyö on Katjan mielestä erinomainen näköala- ja vaikutuspaikka toimialaan ja sen kehitykseen. Katja on toiminut LVI-alan perheyrityksessä jo reilut 25 vuotta. Hän on nähnyt alan sen eri kehitysvaiheissa, mutta nykyiset toimintaympäristön muutokset ovat kiihdyttäneet kehitystahtia entisestään.

Yksi ikimuistoisimmista tapahtumista on yrityksemme sukupolvenvaihdos.

Miksi LVI-/talotekniikka-ala?

Olin ensin töissä ihan toisella alalla ja opiskelinkin yliopistossa taloutta ja markkinointia. Opiskeluaikana tulin kesätöihin perheyritykseen ja sille tielle jäin. Koin LVI-alan niin mielenkiintoiseksi, että opiskelin työn ohessa LVI-insinööriksi.

Ikimuistoinen asia työurasi varrelta?

Vuosien varrelle mahtuu monia kohtaamisia, onnistumisia ja haasteita. Ehkä yksi ikimuistoisimmista tapahtumista on yrityksemme sukupolvenvaihdos. Vaikka olinkin jo ollut yrityksen johdossa monia vuosia, tuntui hienolta siirtyä toimitusjohtajaksi perheyritykseemme ja jatkaa yritystä toisessa sukupolvessa.

LVI-TU:n rooli edunvalvojana työmarkkina-asioissa ja elinkeinopolitiikassa?

LVI-ala kehittyy kovaa vauhtia ja aina isompi osa rakentamisesta liittyy talotekniikkaan. Näistäkin syistä taloteknisen urakoinnin aseman parantaminen on tärkeämpää kuin koskaan. Liitto tekeekin tässä hyvää edunvalvontatyötä Talotekniikkaliiton kautta: vaikuttajatapaamisissa alan asema ja tärkeys on nostettu puheenaiheeksi.

Lähivuosien suurimmat haasteet LVI-/talotekniikka-alalla ja miten LVI-TU:n vastaa näihin haasteisiin?

Suurimpia haasteita on ammattitaitoisen työvoiman saatavuus ja riittävyys. LVI-ala automatisoituu ja teknistyy, koko ajan tulee uusia järjestelmiä ja ohjeistukset muuttuvat. Järjestelmien monimutkaistuessa myös huollon tarve kasvaa. Alalle tarvitaan lisää työvoimaa ja uudenlaista osaamista: alan vetovoimaa on vahvistettava. Alan liittojen yhteinen vetovoimahanke tekeekin aktiivisesti toimia vetovoiman eteen: hankkeen pääkohderyhminä ovat opinto-ohjaajat ja nuoret. Lisäksi liitto on aloittanut LVI-Työelämäkumppanuustoiminnan, jonka tavoitteena on mm. lisätä yritysyhteistyötä, jotta yritykset saisivat tarvitsemaansa osaavaa työvoimaa.

Työmarkkinatilanne ja odotukset työehtosopimusneuvotteluihin?

Neuvottelut tulevat varmasti olemaan haastavat. Toivottavasti ne kuitenkin etenevät niin, että saamme yhdessä tehtyä uuden työehtosopimuksen sopuisasti.

Katja Uusimaa Toimitusjohtaja, LVI-E. Uusimaa Oy katja.uusimaa@lvi-euusimaa.fi

Tutustu liiton johtokuntaan

Mika Nikula/Maskun Talotekniikkatiimi

Maskun Talotekniikkatiimin toimitusjohtaja, puheenjohtaja Mika Nikula on henkeen ja vereen LVI-mies, ja hän näkee johtokuntatyön vaikuttamisväylänä: liiton kautta hän pääsee seuraamaan alan ja koko rakentamisen muutosta aitiopaikalta ja tuomaan mukaan oman panoksensa. Entä miten ruumiinavaus liittyy Mikan työhön?

Lue juttu

Petri Valve/Cervi Talotekniikka

Cervi Talotekniikan toimitusjohtaja, varapuheenjohtaja Petri Valve on toiminut talotekniikka-alalla liki 40 vuotta. Petri näkee johtokuntatyön oivana mahdollisuutena hyödyntää sitä kokemusta alan parhaaksi. Mutta mikä tulee olemaan alan pullonkaula?

Lue juttu

Marko Holopainen/ Bravida

Bravidan toimitusjohtaja Marko Holopainen on toiminut LVI-TU:n johtokunnassa eri kausina, yhteensä kahdeksan vuotta. Johtokuntatyössä Markoa motivoi mahdollisuus olla ajan hermolla ja vaikuttaa LVI-toimialan kehitykseen. Mutta millainen tunnelma johtoryhmässä vallitsee?

Lue juttu

Heikki Kiiskilä/Kokkolan LVIS-Palvelu

Kokkolan LVIS-Palvelun toimitusjohtaja ja QMG:n aluejohtaja Heikki Kiiskilä on toiminut LVI-TU:n johtokunnassa vuodesta 2022 lähtien. Johtokuntatyöhön Heikkiä motivoi mahdollisuus vaikuttaa talotekniikka-alan kehitykseen sekä yhteistyö eri organisaatioista ja alueilta tulevien vaikuttajien kanssa. Mutta mikä on Heikin mielestä alan isoimpia haasteita?

Lue juttu
Back to Top