Skip to Content

Tutustu liiton johtokuntaan: Heikki Kiiskilä/Kokkolan LVIS-Palvelu

Kokkolan LVIS-Palvelun toimitusjohtaja ja pohjoismaiseen Nimlas Groupiin kuuluvan QMG:n aluejohtaja Heikki Kiiskilä aloitti LVI-TU:n hallituksessa ja johtokunnassa vuonna 2022. Johtokuntatyöhön Heikkiä motivoi mahdollisuus vaikuttaa talotekniikka-alan kehitykseen sekä yhteistyö eri organisaatioista ja alueilta tulevien osaavien, toimialan tuntevien vaikuttajien kanssa.

Johtokunta on hallituksen työrukkanen: asioissa mennään pintaa syvemmälle, ja mitä syvemmälle mennään, sen paremmin oppii ymmärtämään eri näkökulmia.

Miksi LVI-/talotekniikka-ala?

Hain aikanaan ensisijaisesti rakennusalalle teknilliseen opistoon. Kun en sinne päässyt, toisena vaihtoehtona oli LVI. Joskus tappiot kääntyvät voitoksi, kuten tässäkin. Työskenneltyäni huoltoinsinöörinä pari vuotta Huberilla Kokkolassa siirryin vetämään Oulun yksikköä. Vähitellen vastuut kasvoivat, ja johtamisen osaaminen lisääntyi. Vaikka olen päässyt laajentamaan osaamistani muillakin toimialoilla, syvin osaamiseni liittyy johtamiseen LVI-alalla.

Ikimuistoinen asia työurasi varrelta?

Matkalla on ehtinyt tapahtua paljon, mutta ammatillisesti nostaisin esiin projektin, jonka tein ISS:llä. Projekti sisälsi Property business -nykytilaselvityksen sekä toimenpide-ehdotuksen: kartoitin pohjoismaiden markkinan, ko. yrityksen toiminnot ja palvelut pohjoismaissa, ja tein sen pohjalta toimenpide-ehdotuksen konsernin pohjoismaiden johdolle liiketoiminnan seuraavista askelista. Erityispiirteenä oli toimintojen erilaisuus eri maissa ja käsitteistön vaihtelevuus. Palaute oli erinomaista ja tehtävän projektimaisuus itselleni erilainen kokemus.

LVI-TU:n rooli edunvalvojana työmarkkina-asioissa ja elinkeinopolitiikassa?

Molemmat roolit ovat välttämättömiä. Erityisesti elinkeinopolitiikassa talotekniikan roolia on vahvistettava, sillä talotekniikan osuus hankkeiden kokonaiskustannuksista kasvaa. LVI-TU:n yksi elinkeinopoliittisen edunvalvonnan kärkiteemoista onkin taloteknisen urakoinnin aseman parantaminen: liitto tekee tätä vaikutustyötä yhdessä mm. Talotekniikkaliiton kanssa.

Talotekniikan merkitys vihreässä siirtymässä on suuri ja potentiaali merkittävä: teknologian hyödyntäminen optimaalisesti on koko kiinteistöklusterin etu. Teknisten järjestelmien monimutkaistuessa, erityisesti kiinteistöjen valvonnan, käytön ja ylläpidon merkitys korostuu ja tämä avaa myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia toimijoille.

Lähivuosien suurimmat haasteet LVI-/talotekniikka-alalla ja miten LVI-TU:n vastaa näihin haasteisiin?

Iso haaste tulee olemaan osaavan työvoiman saanti toimialalle. Alan tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että toimialan tunnettuus kasvaa. Sen myötä mielenkiinto alaan lisääntyy ja saamme alasta kiinnostuneita opiskelijoiksi. Koulutuksen järjestäjien ja elinkeinoelämän tiivis yhteistyö on tärkeää  koulutuksen tason ja vaatimusten kannalta, samoin kuin harjoittelu- ja oppimispaikkojen määrän takia. Tässä kokonaisuudessa toimialajärjestöillä on merkittävä rooli.

LVI-TU onkin mukana alan liittojen yhteisessä vetovoimahankkeessa, jonka toimet kohdistuvat pääosin opinto-ohjaajiin ja nuoriin osaajien alalle saamiseksi. Lisäksi liitto käynnisti vuonna 2023 LVI-työelämäkumppaniverkoston toiminnan, jonka tavoitteena on nimenomaan työelämäyhteistyön vahvistaminen ja tutkintojen laadun vahvistaminen.

Työmarkkinatilanne ja odotukset työehtosopimusneuvotteluihin?

Viime aikojen lakkotilanteisiin liittyen työmarkkinatilannetta ei voi luonnehtia täysin rauhalliseksi.  Toivottavasti syksyyn mennessä tilanne on rauhoittunut eikä neuvotteluihin liittyisi ylimääräisiä rasitteita. Toivon myös, että kaikilta osin tavoitteet ovat maltillisia ja inflaatiopeikosta päästäisiin irti.

Heikki Kiiskilän artikkelikuva: Håkan Målbäck.

Heikki Kiiskilä Toimitusjohtaja, Kokkolan LVIS-palvelu Oy heikki.kiiskila@qmg.fi

Tutustu liiton johtokuntaan

Mika Nikula/Maskun Talotekniikkatiimi

Maskun Talotekniikkatiimin toimitusjohtaja, puheenjohtaja Mika Nikula on henkeen ja vereen LVI-mies, ja hän näkee johtokuntatyön vaikuttamisväylänä: liiton kautta hän pääsee seuraamaan alan ja koko rakentamisen muutosta aitiopaikalta ja tuomaan mukaan oman panoksensa. Entä miten ruumiinavaus liittyy Mikan työhön?

Lue juttu

Petri Valve/Cervi Talotekniikka

Cervi Talotekniikan toimitusjohtaja, varapuheenjohtaja Petri Valve on toiminut talotekniikka-alalla liki 40 vuotta. Petri näkee johtokuntatyön oivana mahdollisuutena hyödyntää sitä kokemusta alan parhaaksi. Mutta mikä tulee olemaan alan pullonkaula?

Lue juttu

Marko Holopainen/ Bravida

Bravidan toimitusjohtaja Marko Holopainen on toiminut LVI-TU:n johtokunnassa eri kausina, yhteensä kahdeksan vuotta. Johtokuntatyössä Markoa motivoi mahdollisuus olla ajan hermolla ja vaikuttaa LVI-toimialan kehitykseen. Mutta millainen tunnelma johtoryhmässä vallitsee?

Lue juttu

Katja Uusimaa/LVI-E. Uusimaa

LVI-E. Uusimaan toimitusjohtaja Katja Uusimaa aloitti LVI-TU:n johtokunnassa keväällä 2024. Johtokuntatyö on Katjan mielestä erinomainen näköala- ja vaikutuspaikka toimialaan ja sen kehitykseen. Mutta minkä Katja näkee yhdeksi liiton tärkeimmistä elinkeinopoliittisen edunvalvonnan teemoista?

Lue juttu
Back to Top