RT: Rakentamisen suhdannekäänne ei ole käsillä
- Uutinen
Poikkeuksellisen nopeasti noussut korko- ja kustannustaso, asuntokaupan hiljaiselo sekä luottopolitiikan tiukentuminen ovat iskeneet etenkin asuntorakentamiseen.
Asuntoaloitusten kokonaismäärä puolittui viime vuonna arviolta 17 500 asuntoon. Vapaarahoitteisessa kerrostalorakentamisessa nähtiin viime vuonna tilastohistorian suurin syöksy, peräti 80 prosenttia.
Tänä vuonna asuntoaloitusten määrä on jäämässä vielä hieman viime vuotta pienemmäksi, vaikka hallitus on nostanut valtion tukeman Ara-asuntotuotannon korkotukivaltuudet tähän mennessä korkeimmalle tasolleen.
Asuntoja on tällä hetkellä tarjolla runsaasti, koska edelleen valmistuu ennen asuntokaupan seisahdusta käynnistettyjä hankkeita. Edessä on kuitenkin asuntovaje ja markkinahäiriö kasvukeskuksissa, sillä uusien kohteiden määrä jää parin vuoden aikana todella alhaiseksi ja hankkeiden läpimenoajat kestävät vuodesta puoleentoista.
Asuntorakentamisen laman jatkuminen on Suomen Pankin mukaan talouskehityksen suurin uhka tänä vuonna.
Vapaarahoitteisista omistusasunnoista valtaosa on toteutettu RS-järjestelmällä, joka suojaa asunnon ostajan etuja rakentamisvaiheessa. Taloyhtiölainaa on käytetty 90:ssä prosentissa RS-kohteista.
Suhdannekriisi on osunut myös toimitilarakentamiseen ennakoitua enemmän. Toimitilarakentamien on supistunut vuoden 2022 alkupuolelta lähtien 2000-luvun matalimmalle tasolle. Paljon puhuttu teollisuuden investointibuumi ei vielä näy rakentamisen tilastoissa.
Korjausrakentaminen on Tilastokeskuksen mukaan hiipunut vuoden 2022 alusta alkaen. Viime vuonna korjaamisen arvo laski kaikkiaan 5 prosenttia edellisvuodesta ja lasku kiihtyi loppuvuonna.
Samalla kun rahoituksen saatavuus on heikentynyt, vaatimukset energiatehokkuuden parantamiseksi ovat tiukentuneet ja korjausvaje on kasvanut entisestään.
Suomen talouden taantuma aiheutui viime vuonna käytännössä kokonaan rakentamisen vähenemisestä. Rakennusalan työllisyys- ja työttömyyskehityksessä pahin on vasta edessä. Rakentamisesta on poistumassa 20 000 työpaikkaa ensi vuoden loppuun mennessä. Yritysten työllisyysnäkymät ennakoivat työllisyyden supistumista nousukautta edeltävälle tasolle, arviolta 160 000 työlliseen.
Kuva, lähde ja lisätietoja: Rakennusteollisuus RT