Korjausrakentamisbarometri: Varovaisesti kirkastuvaa korjausrakentamisessa
- Uutinen
Heikko talouskehitys ja kustannusten nousu varjostavat taloyhtiöiden hankkeiden toteuttamista edelleen. Pahin taloushaaste näyttäisi olevan kuitenkin hiljalleen hälvenemässä taloyhtiöiden korjausten edeltä, mutta talouden taantuma, ja sen monet seurannaisvaikutukset jarruttavat korjaamista. Vielä on matkaa korjausrakentamisen kasvukäänteeseen.
Korjaushankkeiden hankeputkessa olevien hankkeiden määrä on kehittynyt verrattain vilkkaasti, mikä antaa viitteitä markkinan vahvistumiselle. Hankesuunnittelu-, suunnittelu- ja tarjouspyyntövaiheessa olevia taloyhtiöitä on viime vuosia enemmän. Vastaushetkellä joka neljännellä yhtiöllä oli hanke menossa tai hanke oli juuri päättynyt.
Taloyhtiöiden korjaukset jäänevät tänä vuonna hieman jälkeen edellisvuodesta. Syksyn barometriin peilattuna arviot korjausrakentamisen määrästä vuonna 2024 ovat säilyneet ennallaan. Saldolukema oli kuitenkin edelleen lievästi negatiivinen, pl. pääkaupunkiseutu, jonka lukema nousi -1:stä +5:een.
Koko Suomessa 29 prosenttia vastaajista raportoi, että heidän taloyhtiönsä korjausrakentaminen kasvaa kuluvana vuonna. 31 prosenttia ilmoitti, että korjaaminen supistuu heidän yhtiössään viime vuoteen verrattuna.
Vuodelle 2025 vastaajista vain 21 prosenttia odottaa tässä vaiheessa kasvavaa korjaamista, mutta supistumista odottavia oli 28 prosenttia, jolloin saldolukema on -7. Ensi vuoden saldoluvut ovat jokaisella suuralueella miinusmerkkinen.
Silmiinpistävin muutos barometrin tuloksissa kahteen edellisvuoteen nähden on taloyhtiöiden sähköautojen lataus- ja muiden sähköjärjestelmiin kohdistuneiden hankkeiden osuuden selvä supistuminen, mikä heijastaa osin julkisten avustusten päättymistä vuodenvaihteessa. Edelleenkin kuitenkin hankkeita on paljon sekä rivitalo- että kerrostalokohteissa, prosentin ollessa tällä kertaa runsaat viisi kaikista vastaajista.
Kerrostaloissa hankkeiden kärkeen nousivat tänä keväänä putkistot, joita ilmoitti runsaat kahdeksan prosenttia vastaajista. Seuraavaksi yleisimpiä hankkeita olivat vesikaton, julkisivujen ja lämmitysjärjestelmään kohdistuneet hankkeet.
Taloyhtiöt ovat barometrin tulosten perusteella saaneet tarjouksia edelleen hieman aiempaa paremmin. Tilanne kuitenkin vaihtelee hankkeesta ja paikkakunnasta toiseen.
Alkavalla viisivuotiskaudellakin kerrostaloissa sähköautojen latauspisteet ovat selkeästi yleisin hanke, 34 prosenttia. Osuus on pienentynyt 10 prosenttiyksikköä kolmessa vuodessa, mutta edelleen hankkeita on erittäin paljon tulossa. Seuraavaksi yleisimpiä hankkeita kerrostaloissa ovat vesikaton ja julkisivujen hankkeet, joita oli noin joka viidennellä yhtiöllä.
Rivitaloyhtiöissäkin sähköautojen latauspaikat ovat edelleen kärjessä, 34 prosentin osuudella kaikista vastaajista. Ikkunoiden ja ulko-ovien sekä piharakenteiden hankkeita ilmoitti noin joka neljäs vastaajista. Julkisivuja ja vesikattoa sekä putkistoja koskevat korjaukset olivat seuraavaksi yleisimpiä hankkeita vuosien 2025–2029 aikaikkunassa.
Taloyhtiöt ovat saaneet korjauslainoja pankeista tulosten perusteella viime syksyä ja kevättä paremmin. Korkeintaan yhden lainatarjouksen saaneiden osuus oli nyt 34 prosenttia, kun vuosi sitten keväällä lukema oli 36 prosenttia. Vastaajista kaksi prosenttia ei ollut saanut ainuttakaan rahoitustarjousta.
Barometrin vastaajilta kysyttiin tällä kertaa myös taloyhtiöiden sähköautojen latausjärjestelmien, aurinkopaneelien sekä kuituyhteyksien olemassaolosta. Kyselyn vastaajien kerrostaloyhtiöissä on tällä hetkellä 24 prosentissa sähköautojen latauspisteitä. Rivitaloyhtiöissä tämä osuus on 30 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla latauspisteitä on selvästi muuta maata yleisemmin. Kaikkein yleisimpiä latauspisteet ovat uusimmissa taloyhtiöissä.
Aurinkopaneeleita on kyselyn vastaajien yhtiöissä kerrostaloissa noin kolmessa ja rivitaloissa kahdessa prosentissa yhtiöitä. Pääkaupunkiseudulla esiintymistiheys on miltei kaksinkertainen muuhun Suomeen verrattuna.
Valokuituyhteyksiä ilmoitti kerrostaloissa olevan miltei kaksi kolmesta vastaajista, mutta rivitaloyhtiöissä niitä oli vain runsaalla kolmanneksella vastaajista. Vähiten näitä yhteyksiä oli 1970-, 1980- ja 1990-luvun taloyhtiöissä. Pääkaupunkiseudulla kuituyhteydet olivat muuta maata yleisempiä.
Korjausrakentamisbarometri, kevät 2024 pdf-aineisto
Kaavio ja lähde: Kiinteistöliitto