Skip to Content

Tutustu liiton johtokuntaan: Petri Valve/Cervi Talotekniikka

Cervi Talotekniikan toimitusjohtaja Petri Valve aloitti LVI-TU:n hallituksessa vuonna 2021. Hän on työskennellyt hallituksen varapuheenjohtajana ja johtokunnan jäsenenä vuodesta 2022 lähtien. Petri on toiminut talotekniikka-alalla liki 40 vuotta, ja johtokuntatyö on oiva mahdollisuus hyödyntää sitä kokemusta alan parhaaksi. Petri näkee välttämättömäksi nostaa talotekniikka-alan profiilia, jotta alalle saadaan jatkossa osaajia.

Ala on, ja tulee olemaan, AI:n ja teknologian myötä paljon muutakin kuin putkien pätkimistä ja liittämistä yhteen.

Miksi LVI-/talotekniikka-ala?

Tulin alalle kesätöihin lukion kirjoitusten jälkeen kesäkuussa 1985. Minulla oli jo tuolloin päätavoitteena yrittäjyys ja yrittäminen. Kun jonkin ajan kuluttua huomasin, että talotekniikka- alalla tämä olisi mahdollista, aloitin yrittäjänä lokakuussa 1994.

Ikimuistoinen asia työurasi varrelta?

Ikimuistoiset asiat ja tapahtumat kiteytyvät isoihin päätöksiin kuten yrityksen perustaminen, sen myynti Constille sekä palaaminen yrittäjäksi Cerviin, ja Interan mukaan saaminen kumppaniksi kiihdyttämään Cervin kasvua. Isoja päätöksiä, joita on joutunut pohtimaan, eivät heti unohdu. Myös tällä hetkellä, kun teemme Cervin historiaa Groupin kasvaessa, jokainen päivä in ikimuistoinen. Olenkin todennut, etten olisi missään muualla tekemässä mitään muuta mieluummin kuin Cerviä.

LVI-TU:n rooli edunvalvojana työmarkkina-asioissa ja elinkeinopolitiikassa?

Ala on hyvin fragmentoitunut ja yhteisille pelisäännöille on tarvetta. Myös alan vetovoimaisuuden lisääminen on elintärkeää; Jos ala koetaan villiksi länneksi, sille on vaikea saada osaajia. Alan etu on kaikkien yhteinen etu, pöydän molemmin puolin. Mielestäni olemme jo nyt tilanteessa, jossa yleissitovaa työehtosopimusta ei noudateta järjestäytymättömissä yrityksissä. Villin toiminnan lisäksi se murentaa koko alan toimintapohjaa vääristäessään kilpailua, joka taas haastaa alan palkkojen tarkastelun reilummin, muihin aloihin paremmin vertautuvaksi. Liiton rooli on tärkeä hyvässä, ei pahassa, ymmärrystä pitää vain lisätä.

Lähivuosien suurimmat haasteet LVI-/talotekniikka-alalla ja miten LVI-TU:n vastaa näihin haasteisiin?

Liiton yksi kärkiteemoista on osaamisen varmistaminen. Tilanne ei tällä hetkellä ole ylikuuma, mutta tulee olemaan pullonkaula ja pula osaajista kovenee. Ukrainan jälleenrakennus ei helpota tilannetta, kun työvoima valuu Baltiastakin sinne. Alan vetovoimaisuutta pitää lisätä, jotta saadaan enemmän hyviä hakijoita alalle. Liitto on aloittanut LVI-Työelämäkumppanuustoiminnan, jonka tavoitteena on lisätä alan tutkintojen laatua ja yritysyhteistyötä. Lisäksi alan liittojen yhteinen vetovoimahanke tekee aktiivisesti toimia alan vetovoiman eteen. Näihin pitää panostaa jatkossakin.

Toinen iso teema on vihreä siirtymä ja teknologian kehitys: esivalmistus, AI ja muut tämän tyyppiset ratkaisut pitää ottaa alalla enemmän käyttöön. Alan on hyödynnettävä teknologiaa tehokkaasti.

Työmarkkinatilanne ja odotukset työehtosopimusneuvotteluihin?

 Nyt pitäisi pystyä pitämään maltti, jotta selvitään heikon markkinan yli. Toivottavasti tämä olisi yhteinen tavoite.

Petri Valve Varapuheenjohtaja/ Toimitusjohtaja, Cervi Talotekniikka Oy +358 40 043 5447 petri.valve@cervi.fi

Tutustu liiton johtokuntaan

Mika Nikula/Maskun Talotekniikkatiimi

Maskun Talotekniikkatiimin toimitusjohtaja, puheenjohtaja Mika Nikula on henkeen ja vereen LVI-mies, ja hän näkee johtokuntatyön vaikuttamisväylänä: liiton kautta hän pääsee seuraamaan alan ja koko rakentamisen muutosta aitiopaikalta ja tuomaan mukaan oman panoksensa. Entä miten ruumiinavaus liittyy Mikan työhön?

Lue juttu

Marko Holopainen/ Bravida

Bravidan toimitusjohtaja Marko Holopainen on toiminut LVI-TU:n johtokunnassa eri kausina, yhteensä kahdeksan vuotta. Johtokuntatyössä Markoa motivoi mahdollisuus olla ajan hermolla ja vaikuttaa LVI-toimialan kehitykseen. Mutta millainen tunnelma johtoryhmässä vallitsee?

Lue juttu

Heikki Kiiskilä/Kokkolan LVIS-Palvelu

Kokkolan LVIS-Palvelun toimitusjohtaja ja QMG:n aluejohtaja Heikki Kiiskilä on toiminut LVI-TU:n johtokunnassa vuodesta 2022 lähtien. Johtokuntatyöhön Heikkiä motivoi mahdollisuus vaikuttaa talotekniikka-alan kehitykseen sekä yhteistyö eri organisaatioista ja alueilta tulevien vaikuttajien kanssa. Mutta mikä on Heikin mielestä alan isoimpia haasteita?

Lue juttu

Katja Uusimaa/LVI-E. Uusimaa

LVI-E. Uusimaan toimitusjohtaja Katja Uusimaa aloitti LVI-TU:n johtokunnassa keväällä 2024. Johtokuntatyö on Katjan mielestä erinomainen näköala- ja vaikutuspaikka toimialaan ja sen kehitykseen. Mutta minkä Katja näkee yhdeksi liiton tärkeimmistä elinkeinopoliittisen edunvalvonnan teemoista?

Lue juttu
Back to Top