Talotekniikka
Talotekniikka on nopeasti kehittyvä ala, jonka osuus vihreän siirtymän edellyttämissä toiminnallisuuksissa on voimakkaassa kasvussa. Taloteknisen urakoinnin aseman parantaminen onkin yksi liittomme elinkeinopoliittisen edunvalvonnan kärkiteemoista. Teemme vaikutustyötä yhdessä mm. Talotekniikkaliiton kanssa.
Korjausrakentamisen tukia lisättävä
Asuinrakennustemme korjaustarve on noin kahdeksan miljardia euroa vuositasolla. Korjaustarve jatkaa kasvamistaan, sillä haastavan suhdannetilateen seurauksena moni taloyhtiö siirtää tarpeellisia remontteja.
Uusitun rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) mukaisia kansallisia ilmastotavoitteita saavuteta ilman olemassa olevan rakennuskannan systemaattista remontointia energiatehokkaaksi, eikä ilman hallituksen tukea korjausrakentamiseen.
Nyt on oiva aika ottaa käyttöön tuttu 10 prosentin korjausavustus työvoimavaltaisen korjausrakentamisen ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi. Se lisäisi merkittävästi mm. energiatehokkuusremonttien toteuttamista.
Hallituksen tekemällä päätöksellä supistaa kotitalousvähennystä on hyvin negatiivinen vaikutus kunnossapito- ja perusparannustöihin. Mallia kannattaisi ottaa Ruotsista, jossa remonteista voi vähentää liki 6 600 euroa eikä omavastuuta ole ollenkaan.
Lisäksi kotitalousvähennyksen laajentamista taloyhtiöille on selvitettävä tämän hallituskauden aikana. Se mahdollistaisi rakennusten energiatehokkuuden parantamisen ripeämmällä tahdilla, varsinkin kun energia-avustus päättyi vuoden 2023 lopussa.
Päättäjävaikuttaminen
Talotekniikkaliiton kansanedustajatapaamisissa tuomme esille mm. seuraavia asioita:
- Energiamuutostuen jatkaminen ja laajentaminen taloteknisten järjestelmien uudistamiseen, latausjärjestelmien rakentamiseen ja taloautomaatioon.
- Kotitalousvähennyksen laajentaminen koskemaan kaikkia asumismuotoja esim. vastikeperusteisen jyvityksen kautta.
- Tutkintojen laatua ja säännösten mukaisuutta valvovan virallisen toimielimen perustaminen.
- Käytännön opetusta on lisättävä oppilaitoksessa, kaikille oppilaille ei löydy yrityksistä tarpeeksi laajaa oppimismahdollisuutta.
Esimerkkejä päättäjätapaamisista
Talotekniikkaliiton ja LVI-TU:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen ja Talotekniikkaliiton yhteiskuntasuhdepäällikkö Simon Elo tapasivat kansanedustaja Janne Heikkisen (kok) 21.11.2024. Lue lisää.
Mika Hokkanen ja Simon Elo tapasivat valtiosihteeri Mikaela Nylanderin (r) ja erityisavustaja Anita Westerholmin (r) 30.10.2024. Lue lisää.
Mika Hokkanen ja Simon Elo tapasivat kansanedustaja Krista Mikkosen (vihr) 18.10.2024 ja erityisavustaja Mikko Valtosen (sd) 29.10.2024. Lue lisää.
Mika Hokkanen ja Simon Elo tapasivat kansanedustaja Joona Räsäsen (sd) 10.10.2024. Lue lisää.
Talotekniikkaliiton varatoimitusjohtaja Marko Utriainen ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Simon Elo tapasivat 21.5.2024 kansanedustaja, eurovaaliehdokas Mika Lintilän (kesk). Lue lisää.
Talotekniikkaliiton toimitusjohtaja Mika Hokkanen, varatoimitusjohtaja Marko Utriainen ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Simon Elo tapasivat kansanedustajat Ari Koposen (ps) ja Katri Kulmunin (kesk). Lue lisää.
Mika Hokkanen ja Simon Elo tapasivat keskiviikkona 17.4.2024 kansanedustaja, eurovaaliehdokas Susanne Päivärinnan (kok). Lue lisää.
Talotekniikka 2023
Talotekniikka 2030 on tutkijoiden ja yritystoimijoiden yhteenliittymä, joka määrittää toimialaa uudistavan vision ja edistää sen toteutumista mm. tutkimusten avulla. Hanke on nyt julkaissut neljän tutkimushankkeen loppuraportit. LVI-TU on mukana Talotekniikka 2023 -hankkeessa Talotekniikkaliiton kautta.
Tutustu vuoden 2024 loppuraportteihinTalotekniikka Next 1.10.
Olimme Talotekniikkaliiton kautta mukana pääyhteistyökumppanina Talotekniikka Next 2024 -tapahtumassa 1.10. Lasipalatsissa Helsingissä. Katso tunnelmia ja kuvia Kiinkon sivuilta. Kuvat otti Ilkka Vuorinen.
Lue lisää