Skip to Content

LVI-urakointi

Valvomme jäsenyritystemme etuja elinkeinopoliittisissa asioissa ja edistämme LVI-urakoinnin toimintamahdollisuuksia. Olemme mm. mukana alan teknisten normien kehitystyössä, ja lisäämme eri sidosryhmien tietoisuutta alati kasvavasta korjausvelasta ja energiaremonttien tukemisen tarpeellisuudesta.

Putkiremonttihankkeisiin kannustaminen

  • Olemme toimineet jo pitkään tekemättömien putkiremonttien aiheuttaman korjausvelan pienentämiseksi mm. viestinnän kautta sekä vaikuttamalla sidosryhmäkohtaisesti remonttitukien lisäämiseen.
  • Putkiremonttien toimeenpanon laadun kehittämistä varten teemme sekä yksin että yhdessä muiden järjestöjen kanssa selvityksiä toiminnan laadusta, joiden perusteella laaditaan toimintasuosituksia sekä suunnittelua että toiminnan ohjausta varten.
  • Osallistumme aktiivisesti erilaisten uusien urakkasopimusmallien kehittämiseen.
Lue lisää putkiremonteista

Energiaremonttien lisääminen

  • Toimimme erilaisissa verkostoissa, joiden tavoitteena on jäsentää mm. energiaremontin käsitettä ja yhdenmukaistaa eri termien käyttöä.
  • Pyrimme vaikuttamaan tuleviin kansallisiin säädöksiin yhdessä muiden rakennusklusteriin kuuluvien järjestöjen kanssa.
  • Seuraamme eurooppalaista sääntelyä ja teemme tarkkoja arviointeja sen vaikutuksista.
  • Näemme energiaremonttien ja putkiremonttien olevan vahvasti kytköksissä toisiinsa. Tästä syystä kannustamme energiaremonttien lisäämiseen saman kaltaisilla toimenpiteillä kuin putkiremonttienkin lisäämiseksi.
Lue lisää energiaremonteista

Korjausrakentamisen tukia lisättävä

Asuinrakennustemme korjaustarve on noin kahdeksan miljardia euroa vuositasolla. Korjaustarve jatkaa kasvamistaan, sillä haastavan suhdannetilateen seurauksena moni taloyhtiö siirtää tarpeellisia remontteja.

Uusitun rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) mukaisia kansallisia ilmastotavoitteita saavuteta ilman olemassa olevan rakennuskannan systemaattista remontointia energiatehokkaaksi, eikä ilman hallituksen tukea korjausrakentamiseen.

Nyt on oiva aika ottaa käyttöön tuttu 10 prosentin korjausavustus työvoimavaltaisen korjausrakentamisen ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi. Se lisäisi merkittävästi mm. energiatehokkuusremonttien toteuttamista.

Hallituksen tekemällä päätöksellä supistaa kotitalousvähennystä on hyvin negatiivinen vaikutus kunnossapito- ja perusparannustöihin. Mallia kannattaisi ottaa Ruotsista, jossa remonteista voi vähentää liki 6 600 euroa eikä omavastuuta ole ollenkaan.

Lisäksi kotitalousvähennyksen laajentamista taloyhtiöille on selvitettävä tämän hallituskauden aikana. Se mahdollistaisi rakennusten energiatehokkuuden parantamisen ripeämmällä tahdilla, varsinkin kun energia-avustus päättyi vuoden 2023 lopussa.

Teknisten normien kehittäminen

  • Osallistumme Talotekniikka RYL:n ja LVI-ohjekorttien valmisteluun. Ne ovat suunnitelma-asiakirjojen ohella keskeisin osa urakkasopimusasiakirjoja. RYL ja ohjekortit ovatkin paras tapa vaikuttaa kansallisesti asennustoiminnan laatuun ja toisaalta käsitykseen hyvästä rakentamistavasta. Olemme edustettuna käytännössä kaikissa näihin normeihin vaikuttavissa luottamuselimissä ja asiantuntijaryhmissä.
  • Tiedotamme jäsenyrityksiämme muutoksista ja järjestämme koulutusta normien hyödyntämiseksi tuotannon ohjauksessa.
  • LVI-järjestelmien rakentamista ohjaavien normien kehittämisessä teemme yhteistyötä erityisesti suunnittelijoiden ja rakennuttajien edustajien kanssa.

Lisätietoja

Juha-Ville Mäkinen Erityisasiantuntija +358 45 899 9388 juha-ville.makinen@lvi-tu.fi
Back to Top