VastaMäkinen: Taas uusi uudistus
- Blogi
Hallituksen esitystä lukiessa selviää, että pätevyyden toteaisi jatkossa ympäristöministeriön nimeämä toimielin. Nykyisinhän sen tekee paikallisesti rakennusvalvonta. Tarkastajat usein tuntevat kelpoisuutta hakevat henkilöt ja osaavat tietysti ottaa kantaa heidän pätevyyteensäkin. Muutaman vuoden takaisesta rakentamismääräyskokoelman osan A1 poistumisestakin on selvitty rakennusvalvontojen yhdessä laatiman ohjekortin avulla. Elämä on alkanut sujua ihan hyvin.
Nyt paketti laitetaan sitten uusiksi. Valtakuntaan halutaan uusi toimielin, joka hoitaisi jatkossa pätevyyden toteamisen valtakunnallisesti. No, hyvä niin, saadaanpa ainakin tasamitallisempia ja oikeampia päätöksiä. Vai saadaanko? Harmillisesti nyt eduskuntaan menneessä esityksessä tai sen perustelumuistiossa ei ole otettu kantaa niihin kriteereihin, joiden pohjalta pätevyydestä päätettäisiin. Myöskään pätevyyden toteamisen tosiasiassa tekevien henkilöiden omasta kelpoisuudesta ei ole esityksessä kerrottu mitään.
Varmaankin virkamiehet ovat miettineet, miten järjestelmän uskottavuus varmistetaan. Etenkin kun pätevyystodistus on jatkossa hankittava mitä ilmeisimmin kaupalliselta toimijalta. Nyt jätetty esitys mahdollistaa päätöksissä todellisen mielivallan. Pätevyyden toteavat lautakunnan jäsenet, mutta miten he osaavat toimia ilman kriteereitä. Eihän voi olla niin, että päätösten perusteista sovitaan kunkin kokouksen aluksi, eihän? Ja miten päätöksiin voisi pyytää oikaisua, jos kriteereitä ei ole vahvistettu?
Uudistus tuntuu jotenkin tutulta. Väkisinkin tulee mieleen taksitolppa tai Apotti tai palkkahallinnon ohjelmat. Meillä alkaa olla jo kokemusta julkisen hallinnon kehityksestä. Tosin nyt ollaan siten eri alueella, että kilpailua ei pidetä erityisen tavoiteltavana asiana. Esityksen mukaan ministeriö voi päättää vain yhden toimielimen nimeämisestä, jos se on perusteltua sen toiminnan kannattavuuden takia. Tällä kerralla tosin useampi toimija taitaisi olla ainoa seikka, joka tavallaan pakottaisi kriteerien vahvistamiseen.