Putket jäässä? – Pienennä vesivahingon riskiä
Pakkaset tuovat punan poskille, mutta myös riskin vesijohtoputkien jäätymiselle. Voit pienentää riskiä muutamalla yksinkertaisella toimella. Jos putket kuitenkin jäätyvät, tilaa LVI-ammattilainen paikalle.
Torju jäätyminen ja vesivahinko
Putkien jäätymisen riski kasvaa merkittävästi yli 20 asteen pakkasessa, mutta jo kymmenenkin asteen pakkanen on riski, mikäli vesijohdot ovat liian kylmässä paikassa ja kehnosti eristetty. Jos pakkanen sujahtaa vesijohtoon, se muodostaa jäätulpan putkeen. Pakkasen lauhtuessa jäätulppa laajenee ja rikkoo putken.
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen antaa vinkkejä jäätymisen ehkäisyyn.
- Varmista kiinteistön peruslämpö.
- Tarkistuta lämmitysjärjestelmä ja automatiikka LVI-ammattilaisella. Tämä kannattaa tehdä vielä hyvän sään aikana.
- Varmista, että ikkunat ja rakennuksen muut aukot ovat tiiviisti kiinni. Muista kuitenkin ilmanvaihto.
- Käytä tarvittaessa ja vain hetkellisesti lisälämmitintä, esim. lämpöpuhallinta. Muista varmistaa paloturvallisuus!
- Tarkista vesijohtojen eristys.
- Varmista, että putkien eristeet ovat ehjiä ja peittävät putket kokonaan. Pienikin reikä eristyksessä voi aiheuttaa putken jäätymisen.
- Myös maassa kulkevat vesijohdot on eristettävä, jos ne eivät sijaitse routarajan alapuolella. Ammattilainen voi asentaa niihin lämmityskaapelin, joka pitää putken sulana.
- Viimeisenä varokeinona jätä hana pienelle virtaukselle. Virtaava vesi ei jäädy helposti, mutta tämä on äärimmäinen ratkaisu.
Ammattilainen sulattaa putket turvallisesti
Jos putket kaikesta huolimatta jäätyvät, jätä sulatustyö LVI-ammattilaiselle. Ammattilainen osaa valita sulatustyöhön juuri sopivan tekniikan.
- Sulattaminen vaatii oikeita menetelmiä ja laitteita, jotta putki saataisiin sulaksi rikkomatta sitä. Kaikenlaiset lämmittelyviritykset hitsausmuuntajasta avotuleen on syytä unohtaa, sillä niillä saa aikaan vain enemmän vahinkoa, Mäkinen muistuttaa.