Kotitalousvähennys
- Artikkeli
Kun kuluttaja ostaa palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, hän voi vähentää osan kuluista verotuksessaan kotitalousvähennyksenä. Kotitalousvähennykseen oikeuttavaa remontointityötä ovat esimerkiksi keittiö- ja kylpyhuoneremontti, rakennusten maalaus tai parvekelasien asennus sekä ilmastointilaitteiden ja ilmastointihormistojen puhdistus.
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärää on 2 250 euroa vuonna 2024. Kotitalousvähennyksenä voi vähentää 15 prosenttia työstä maksetusta palkasta sekä palkan sivukulut tai 40 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksetusta työkorvauksesta. Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista ja matkakuluista.
Esimerkki: Maksimivähennyksen eli 2 250 euron vähennyksen saat, jos vuonna 2022 yritykseltä ostamissasi palveluissa työn osuus on yhteensä 5 875 euroa [(5 875 x 40 %) – 100) = 2 250 euroa].
Vähennys on henkilökohtainen, joten pariskunta voi vuonna 2023 saada yhteensä 4 500 euron vähennykset. Puolisoille vähennys myönnetään siten, kun he ovat sitä pyytäneet. Jos 2 250 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen.
Öljylämmityksestä luopumisen osalta vähennysprosentti on 60 % ja enimmäismäärä 3 500 euroa.
Vähennys myönnetään ostetun työn osuudesta. Vähennystä ei saa, jos työn suorittava yritys tai yrittäjä ei kuulu ennakkoperintärekisteriin. Verohallinnon mukaan työn teettäjän on tarkistettava ennakkoperintärekisteröinti paitsi sopimuksen tekohetkellä, myös suorituksen maksuhetkellä. Rekisteröinnin voi tarkistaa YTJ:n tietopalvelusta.
Kotitalousvähennys pitää hakea itse. Teetetyt työt ja maksetut työkorvaukset tai palkat ja palkan sivukulut tulee ilmoittaa esitäytetyssä veroilmoituksessa. Verottaja tekee vähennyksen verosta, ja työn teettäjä saa hyödyn veronpalautuksena.
Lisätietoa Verohallinnosta