Energiaremontti
- Artikkeli
Energiaremontti kannattaa suunnitella huolellisesti yhdessä alan ammattilaisten kanssa. Projektin voi aloittaa esimerkiksi tilaamalla energiakatselmuksen, jotta saadaan tarkka kuva siitä, mihin remontin toimenpiteet kannattaa kohdistaa suurimman hyödyn saavuttamiseksi.
Energiaremontti voi sisältää monenlaisia toimenpiteitä, joilla rakennuksen energiankulutusta optimoidaan. Yleisimpiä toimia on lämmitysjärjestelmän uusiminen tai päivittäminen, ilmainvaihdon parantaminen, lämmöneristämisen parantaminen, ikkunoiden ja ovien uusiminen sekä taloautomaation optimoiminen.
Lisätietoa Energiahankkeet.fi
Uusittu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) tuli voimaan 28.5.2024. Direktiivin tavoitteena on rakennusten kasvihuonekaasupäästöjen ja energian loppukulutuksen vähentäminen ts. kaikkien uudisrakennusten on oltava päästöttömiä vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi direktiivin tavoitteena on pitkän aikavälin vision asettaminen rakennuksille kohti EU:n ilmastoneutraaliutta vuonna 2050.
Maamme asuinrakennusten korjaustarve vuositalossa on arvioiden mukaan noin kahdeksan miljardia euroa: korjaustoimia tarvitaan siis runsaasti jatkossakin, sillä varsinkin vanhan rakennuskannan energiatehokkuutta on parannettava.
Suomi voi saavuttaa EU:n asettamia rakennusten energiatehokkuutta koskevia tavoitteita ilman valtion määrätietoisia tukitoimia korjausrakentamiseen. Tuelle on siis vahva tarve, sillä se lisäisi merkittävästi energiatehokkuusremonttien toteuttamista ja EU:n tavoitteiden saavuttamista.
Nyt on oiva aika ottaa käyttöön tuttu 10 prosentin korjausavustus työvoimavaltaisen korjausrakentamisen ylläpitämiseksi ja lisäämiseksi. Se lisäisi merkittävästi mm. energiatehokkuusremonttien toteuttamista.
Hallituksen tekemällä päätöksellä supistaa kotitalousvähennystä on hyvin negatiivinen vaikutus kunnossapito- ja perusparannustöihin. Mallia kannattaisi ottaa Ruotsista, jossa remonteista voi vähentää liki 6 600 euroa eikä omavastuuta ole ollenkaan.
Lisäksi kotitalousvähennyksen laajentamista taloyhtiöille on selvitettävä tämän hallituskauden aikana. Se mahdollistaisi rakennusten energiatehokkuuden parantamisen ripeämmällä tahdilla, varsinkin kun energia-avustus päättyi vuoden 2023 lopussa.