Yritysten kilpailu- ja työllistämiskyky syksyn neuvottelukierroksen keskiöön
- Blogi
Hallitus haluaa nyt lailla vahvistaa, että palkankorotusten yleinen taso määriteltäisiin keskeisillä vientialoilla. Oikeuskanslerin mukaan tämä saattaa johtaa valtakunnansovittelijan puolueettomuuden ja riippumattomuuden vaarantumiseen. Käytännössä näin on kuitenkin toimittu jo vuosia ja tässä suhteessa pelko sovittelijan riippumattomuuden vaarantumisesta vaikuttaa turhalta.
Työmarkkinatoimijat ovat julkisuudessa väläytelleet hankalaa neuvottelukierrosta työelämää koskevien lakimyllerryksen keskellä. On syytä toivoa, ettei pessimismi ruoki itse itseään, vaan neuvottelupöytään astutaan ratkaisuhakuisesti. Työehtosopimusneuvottelut ovat olennainen osa työelämää ja vaikuttavat merkittävästi yrityksen toimintaan. Työnantajan näkökulmasta neuvottelut ovat haaste, mutta myös mahdollisuus. Vain järkevällä lopputuloksella on mahdollista tukea suhdanteen pohjakosketuksen saanutta alaa ja huolehtia yritysten kyvystä työllistää.
Työehtosopimukset määrittelevät työntekijöiden vähimmäistyöehdot kuten esimerkiksi palkat ja lukuisan määrän muita ehtoja. Nämä sopimukset ovat perusta työrauhalle työpaikoilla. Työnantajalle neuvottelujen lopputulos vaikuttaa suoraan yrityksen kustannusrakenteeseen ja kilpailukykyyn. Ylilyönnit kustannustason nousussa heikentäisivät rakennusalan nousua suhdannekuopasta, jossa on jouduttu sopeuttamaan toimintoja jo pitkän aikaa. Yritysten kyvystä tehdä kannattavaa liiketoimintaa on syytä kantaa erityistä huolta työmarkkinakierroksella.
Neuvotteluihin valmistaudutaan huolellisesti. Nykyisen työehtosopimuksen osalta arvioidaan, missä on parantamisen varaa. Tärkeä rooli tässä on jäsenyrityksillä, joilta neuvottelijat hakevat etukäteen tietoa siitä, mitkä työehtosopimuksen kohdat vaativat päivittämistä.
Sopimuskauden aikana LVI-alan neuvotteluosapuolet ovat työryhmissä tehneet töitä sen eteen, että ennen neuvottelujen avausta olisi jo näkemystä kummallekin tärkeistä kysymyksistä. LVI-TU kokoaa yritysedustajista liiton neuvottelijoiden tueksi osaavan ja kokeneen neuvottelutiimin, joka tuntee sekä yrityksen että työmarkkinoiden tilanteen.
Jos tahtoa on, neuvotteluissa voidaan löytää entistä joustavampia tapoja organisoida työtä vaihtelevissa suhdannetilanteissa. Sopimuksia on aina solmimassa ihmiset, joiden väliseen luottamukseen ja yhteistyöhön lopputulos rakentuu. Onnistuneet neuvottelut perustuvat hyvään kommunikaatioon, realistisiin tavoitteisiin ja molemminpuoliseen luottamukseen. Näitä kaikkia tarvitaan myös tulevalla kierroksella.