Skip to Content

KITA: LVI-työelämäkumppanit tulevat!

Ammatillinen koulutus on ollut viime aikoina kritiikin kohteena. Viimeisimmät isot uudistukset eivät ehkä onnistuneet aivan ennakkojulistusten mukaisesti, ja alan yrityksillä on ollut haasteita löytää  ammattitaitoista työvoimaa. LVI-alalla on nyt ryhdytty vastaiskuun. Koulutuksen laatua nostamaan on koottu LVI-työelämäkumppaniverkosto, jossa on mukana LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n ja oppilaitosten lisäksi alan yrityksiä ja opetusalan asiantuntijoita.

Paikallisia oppilaitoksia

LVI-työelämäkumppanioppilaitos on paikallinen toimija, joka on sitoutunut tiettyihin laatunormeihin mm. työssäoppimisen ja tutkinnon suorittamiseen liittyen. Kumppanuusmallin tarkoituksena on vahvistaa alan koulutuksen työelämävastaavuutta. Tavoite on selkeä, henkilöstön osuvampi toimintakyky niissä palveluissa, joita LVI-alan yritykset tarjoavat. Mallissa korostuu toiminnan paikallisuus. Opintojen tavoitteet ja toteutus suunnitellaan paikkakunnan tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan.

Ennakointi välttämätöntä

Jotta tämä onnistuisi, aivan keskeistä on osaamistarpeiden ennakointi. Sen selvittäminen, mitä alalla toimivien henkilöiden halutaan osaavan ja tekevän tulevaisuudessa. Ja juuri tässä meidän ympäristössämme. Paikalliseen suunnitteluun osallistuvat perinteisesti oppilaitos ja alueen yritykset. Mikään ei kuitenkaan estä muita sidosryhmiä osallistumasta osaamistarpeiden ennakointiin. Esimerkiksi isännöitsijöillä ja taloyhtiöiden hallitusten jäsenillä on varmasti näkemyksiä siitä, mitä näiltä tulevaisuuden osaajilta kaivataan. Tällainen keskustelu kannustaa myös yrityksiä kehittämään palvelujen tarjontaa.

Paikallisia päätöksiä

Kumppanien muodostamassa verkostossa tuotetaan aineistoja ja kehitetään osaamista, aina paikallisen toiminnan tueksi. Mitään kansallisia mahtimääräyksiä ei tässä yhteydessä tulla antamaan. Nyt onkin tilaisuus osallistua päätöksiin osaamistavoitteista, opetuksen järjestämisestä aidoissa kiinteistöissä ja siitä, miten osaamisen arviointi olisi uskottavaa. Uskon vakaasti, että oppilaitoksissa ollaan valmiita keskustelemaan yritysten lisäksi myös kiinteistöjen käyttäjien edustajien kanssa näistä asioista. Alan palveluiden toteuttaminen vaatii paljon muutakin kuin teknisiä valmiuksia.

Yhteisöllistä toimintaa

Ennakointiryhmän toiminta on aitoa työelämäyhteistyötä. Se on yhteisöllistä toimintaa, jossa tarvitaan niin oppilaitoksia kuin paikallisia yrityksiä, sillä asiakkaiden näkökulma on todella tärkeä. Korjausvelan taittaminen ja energian kulutuksen vähentämiseen liittyen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää oikeaa asennetta ja osaamista etenkin alalle tulevilta.

Rohkaisenkin kaikkia rakennusten kunnosta ja energian kulutuksesta kiinnostuneita osallistumaan keskusteluun. Paikalliset oppilaitokset ovat täällä juuri sitä varten!

Lähde: KITA-lehti

Juha-Ville Mäkinen Erityisasiantuntija +358 45 899 9388 juha-ville.makinen@lvi-tu.fi
Back to Top