Pajatson tyhjentämisestä kilpailukyvyn ja kasvun varmistamiseen
- Blogi
Luin läpi viimevuotisen tervehdykseni ja se sopisi tähänkin vuoteen lähes sellaisenaan. Tuntuu kuin mikään ei olisi muuttunut ja kuitenkin kaikki on toisin. Esittämäni toiveet maltillisista kustannusten muutoksista tai osaavan työvoiman saatavuuden helpottumisesta eivät toteutuneet. Aina ei voi saada kaikkea mitä pyytää.
Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut meidän kaikkien elämään. Inflaatio on jatkanut kiihtymistään ja energian hinnasta ja saatavuudesta on tullut jokapäiväinen keskustelun aihe. Näyttää siltä, että media ja erilaiset asiantuntijat yrittävät kilpaa löytää entistä suurempia katastrofin merkkejä ja lietsovat paniikkia.
Inflaatio ja energiakriisi ovat tosiasioita ja talous on ajautumassa taantumaan, mutta uskon että tästäkin tulemme selviämään. Vaikka rakentamisen määrän ennustetaan laskevan ensi vuonna, energiakriisin kiihdyttämä vihreä siirtymä sataa suoraan meidän laariimme. LVI-alalla on tarjota monipuolisia ratkaisuja energian käytön tehostamiseksi. Meidän pitää osata tarjota niitä aktiivisesti ja tuoda julki se, että talotekniikka-ala on avainasemassa ilmasto- ja energiakriisien ratkaisemissa.
Talotekniikka-alan arvostuksesta ja asemasta on puhuttu viime aikoina paljon. Toivottavasti käyntiin polkaistusta Talotekniikka 2030 -hankkeesta saadaan työkaluja alan aseman nostamiseksi, kuten myös alan tehokkuuden parantamiseen. Ainakin mukaan on saatu iso joukko alan eturivin vaikuttajia.
Kuten monilla muillakin aloilla, työehtosopimuksemme päättyy alkuvuodesta. Palkoista ei syksyn aikana päästy sopuun ja neuvotteluista tulee vähintäänkin mielenkiintoiset. Toivottavasti kaikkia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun päästään ilman suurempia manööverejä. Nyt ei ole pajatson tyhjentämisen aika vaan meidän on yhdessä varmistettava Suomen kilpailukyky ja kasvu jatkossakin sekä lopetettava velaksi eläminen.
Vuosi kääntyy kohti loppuaan ja kunhan joulukiireistä selvitään, on aika rauhoittua viettämään aikaa perheiden ja läheisten kanssa. Vaikka maailma tuntuu olevan jatkuvassa myllerryksessä, pitää osata laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja antaa aikaa tärkeimmille asioille. Kun miettii millaista kärsimystä ukrainalaiset saavat kokea ja millaisissa oloissa joutuvat joulunsa viettämään, tuntuvat taantumat, inflaatiot tai parin tunnin sähkökatkot aika pieniltä murheilta.
En tiedä uskallanko enää esittää toiveita julkisesti, mutta olisiko se liikaa pyydetty, että ensi vuosi olisi välillä hiukan normaalimpi vuosi ilman suuria kriisejä?
Rauhallista joulua ja menestyksekästä uutta vuotta.