Kolmen kuukauden hallitsematon kaaos – tutkimuksen paikka
- Blogi
Tuntuu kuin kilpailtaisiin siitä, kuka kykenee ja uskaltaa antaa negatiivisimmat ennusteet. En kiistä, etteikö rakennusalan volyymi tulisi laskemaan. Taantumia ja lamoja on aina ollut ja tulee jatkossakin olemaan. Aina niistä on selvitty ja uskon että tästäkin selvitään. Toivottavasti jokainen on hyvinä aikoina muistanut varautua siihen, että huonot ajatkin tulevat taas.
Itse olen yrittänyt keskittyä positiivisten signaalien löytämiseen. Niitäkin on jo ilmassa, mutta ne tahtovat jäädä negatiivisten uutisten jalkoihin. Usein vasta uutisen viimeisessä kappaleessa kerrotaan positiiviset asiat. Pitää siis jaksaa lukea uutiset loppuun asti. Ei ole välttämättä huono asia, että alalle tulee pieni hengähdystauko. Kiireen keskellä kaikenlainen kehittäminen ja innovointi kun tahtoo jäädä taka-alalle.
Ei ole mikään salaisuus, että rakennusalan tuottavuus on heikko, eikä muutosta ole saatu aikaan. Suurin innovaatio taitaa olla työmaiden pitäminen käynnissä läpi kesän. Kun paiskitaan töitä heinäkuussakin, niin pakkohan tuottavuuden on nousta. Huomioimatta on jäänyt, että kaikille kuuluu kesäloma ja nykypäivänä valtaosa haluaa sen pitää. Lisäksi työnantajan velvollisuus on valvoa, että työntekijä pitää lomansa, vaikka toisinaan jopa lomien perumista on ehdotettu tilaajan puolelta. Näin ollen työtuntien ei pitäisi lisääntyä, vaikka työmaat pidetäänkin auki koko kesän. Pois lukien yrittäjät, joiden lomista ei ole lainsäädännöllä määrätty. Moni yrittäjä joustaakin usein tilaajan pyynnöstä tai omasta tahdostaan lomistaan. Kuitenkin yrittäjäkin tarvitsee lepoa yhtä lailla kuin palkkatyöläinenkin.
Mihin tämä sitten johtaa? Siihen, että projektit ja yritykset käyvät vajaalla teholla 3 kuukautta. Aina on joku poissa, joku tuuraa toista, jotain on tekemättä ja niin edelleen. On vaikea kuvitella esimerkiksi autotehdasta, jossa liukuhihna pyörisi koko ajan ja vuorotellen olisivat lomalla hitsari, maalari ja kokoonpanija satunnaisessa järjestyksessä. Lomien ajoittamisella oikeaan järjestykseen voisi vielä pelastaa tilanteen, ainakin osittain. Rakennustyömaalla tällainen koordinointi ei onnistu. Eri yrityksiä on kymmenittäin ja siten lomien antajiakin. Lisäksi suurimmalla osalla yrityksistä on käynnissä useampi projekti, joiden aikataulut sekä työntekijöiden lomat pitäisi saada yhteensovitettua. Se ei paljon auta kokonaisuutta, jos projektista toiseen laitetaan ristiin asentajat tuuraamaan toisiaan. Yhtälö onkin ratkaisematon ja johtaakin 3 kuukauden hallitsemattomaan kaaokseen.
Olisi mielenkiintoista nähdä tulokset, jos joku tekisi tutkimuksen kesälomien ajoituksesta. Kumpi vaihtoehto olisi tehokkaampi, se että kaikki ovat lomalla yhtä aikaa vaiko se, että työmailla on kolmen kuukauden vajaakäynti? Itse olen kompromissin kannalla, pidetään työmaat kiinni edes heinäkuun kaksi viimeistä viikkoa. Näin saataisiin kaaosta ja vajaakäyntiä edes lyhennettyä.
Nyt on kuitenkin aika nauttia Suomen suvesta ja ladata akkuja. Muistakaa pitää lomaa jokainen, myös yrittäjät.